Pronađi članak:

16. 12. 2023.

Apple uvodi zaštitu koja sprečava lopove da dođu do vaših lozinki



Apple će uvesti novi sigurnosni režim za iPhone uređaje koji će štititi korisnike kada lopovi ili drugi napadači saznaju njihov privatni šifarski kod.

Ova funkcija, Stolen Device Protection (Zaštita u slučaju krađe uređaja), stvara drugi sloj sigurnosti, čineći teže lopovima da koriste šifarski kod za zle namere kada korisnikov telefon nije kod kuće ili na poslu.

Ako je telefon na lokaciji koja nije uobičajena za vlasnika, a Stolen Device Protection je uključen, uređaj će zahtevati Apple-ovu FaceID facial recognition pored šifarskog koda kako bi korisnici izvršili osetljive radnje, poput pregledavanja sačuvanih lozinki ili brisanja podataka sa telefona. Lopovi neće moći da izvrše te promene ili vide te podešavanja samo pomoću šifarskog koda. Takođe, bilo koji napadač neće moći da promeni Apple ID šifru korisnika ili ukloni FaceID bez obavezne pauze od jednog sata i ponovnog provere putem FaceID-a.



Ova nova funkcija dolazi nakon što je Wall Street Journal identifikovao prevaru u kojoj napadači prilaze ili špijuniraju žrtve, često u barovima noću, i navode ih da otkriju svoj šifarski kod, ponekad tražeći da vide fotografiju ili gledajući preko njihovog ramena.

Napadači zatim kradu telefon i koriste ukradeni šifarski kod da isključe zaštitne mere poput Apple-ovog Activation Lock-a ili Lost Mode-a. Radni ukradeni iPhone je vredniji od onog koji je zaključan softverom, koji se obično mora prodavati kao delovi.

Apple podstiče gotovo svakog korisnika iPhone-a da unese četvorocifreni ili šestocifreni šifarski kod prilikom podešavanja uređaja. Pre nove funkcije, Apple-ove zaštite privatnosti i zaštite u slučaju krađe, uključujući alat za prepoznavanje lica FaceID, bile su vezane za taj šifarski kod, omogućavajući bilo kome sa ukradenim uređajem i šifarskim kodom potpunu kontrolu nad telefonom.

Režim zaštite u slučaju krađe može se uključiti pod Face ID and Passcode > Stolen Device Protection za one koji imaju najnoviji developer beta iOS-a, iOS 17.3.

Ova opcija koja se aktivira po želji biće dostupna drugim korisnicima iPhone-a u narednim nedeljama kada se iOS 17.3 lansira za javnost.

"Kako pretnje uređajima korisnika nastavljaju da se razvijaju, mi neumorno radimo na razvoju moćnih novih zaštita za naše korisnike i njihove podatke", izjavio je portparol kompanije Apple. "Enkripcija podataka na iPhone uređajima dugo je predvodila industriju, i lopov ne može pristupiti podacima na ukradenom iPhone-u bez znanja korisnikovog šifarskog koda. U retkim slučajevima kada lopov može da posmatra korisnika prilikom unošenja šifarskog koda, a zatim ukrade uređaj, Stolen Device Protection dodaje sofisticiran novi sloj zaštite."



Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji. Još zanimljivih Cydia dodataka možete pronaći u našoj galeriji.

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook i Twitter mrežama.

izvor: itvesti

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: