Pronađi članak:

26. 5. 2015.

Šta nas sve očekuje u iOS 9



Prema poslednjim glasinama sa 9to5Mac bloga, nadolazeći iOS 9 će ce koncentrisati na još jaču sigurnost kao i pobošanja već postojećih funkcija, a doneće veoma mali broj novina u usporedbi s iOS-om 8.

Kao što se možda već i čuli, Apple bi trebao da demnonstrira novu verziju iOS firmwara iOS 9 (kod ime Monarch), na ovogodišnjoj WWDC 2015 konferenciji koja će se održavati u San Francisku izeđu 8 i 12 juna.




Svake godine obično u ovo vreme već imamo pregršt glasina o novim funkcijama iOS-a o kojima baš nismo čuli ove godine. Mi smo mislili da su zatrpane tonom informacija o Apple Satu koje su mnogim blogovima u Americi prioritet, međutim prema artiklu Marka Gurmana koji je prilično dobro konektiran s ljudima u Appleu ove godine kompanija je odlučila da ne donosi pregršt novih funkcija već da dobro ispolira one postojeće.

Nove Funkcije

Što se tiče novih software funkcija, možemo očekivati novi sistemski font, specijalno dizajniran za lakše čitanje koji je već sada na Apple Satu. Radi se o Apple San Francisco fontu. Ako imate jailbreak već sada možete instalirati San Francisco font.



Dobićemo i novu HomeKit system aplikaciju koja će dozvoljvati kontrolisanje Home Kit uređaja i kućne automatizacije.

Tu je i navodni split-screen view za iPad Air i 12′, novi veliki iPad Pro koji će dozvoliti gledanje dve ili više aplikacija u isto vrijeme. Ova funkcija će biti omogućena samo na uređajima s većim ekranom, što znači da neće biti prisutna na iPhoneu.

Sigurnost

Rootless je novi sigurnosni sistem koji navodno treba da stane na kraj jailbreaku s kojim se uređaj neće moći rootovati. Rootless be trebao da potpuno zatvori ikakve mogućnosti malwarea, napraviti ekstenzije još sigurnijima i još bolje osigurati sigurnost podataka na iOS uređajima i pri deljenju podataka između uređaja.

Optimizacija

Ove godine će se Apple navodno pozabaviti optimizacijom starijih iUređaja. Ceo operativni sistem je restrukturiran kako bi bolje podržavao starije A5 uređaje kao što su iPad mini i iPhone 4S koji će takođr raditi sa iOSom 9. Za razliku od prethodnih godina, gde su određene funkcije ugašene na starijim uređajim, novi firmware bi trebalo da podržavaju sve funkcije na svim podržanim uređajima.

Mape bi trebale da dobiju tranzit uputstva, a Siri će dobiti pobošanja koja su već viđena na Apple Satu.



iCloud Drive bi takođe trebao da dobije velike sigurnosne dodatke, gde Apple planira da migira back end sinhronizaciju s IMAP-a, na iCloud Drive što će učiniti sinhronizaciju informacija puno brže a i sigurnije s obzirom da iCloud Drive ima puno bolju signurnost između uređaja i servera. Tu je navodno i iCloud aplikacija koja će vam dozvoliti da vidite sve aplikacije na iCloud Drive-u kao OSX.

Kako bi popravili sigurnost i preformase na starijim uređajima ove godine se očekuje nova verzija prošlogodišnje izbačenog Swift programskog jezika. Swift 2.0 će uključiti code libraries u iOS. Za nas korisnike to znači brže aplikacije koje zahtevaju manje prostora, što bi trebalo da sačuva još više mesta za aplikacije i igrice onima s 8GB ili 16GB prostora. Navodno Apple planira da redizajnira sve sistemske aplikacije pomoću Swift 2.0 jezika.

I na kraju, tu je nešto pod imenom Trusted WiFi, koji bi trebao da pojača sigurnost prometa između WiFi mreža koje nisu trusted i da ubrza spajanje na one koje jesu. Nadamo se da će s novim WiFi protokolom biti ispolirani i WiFi problemi koji se dešavaju mngim korisnicima iOSa i OSXa.

Šta vi očekujete u iOS 9?

Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: