Pronađi članak:

29. 2. 2016.

iPhone: Pet netačnih mitova o baterijama, punjenju i potrošnji



Ovde ćemo vam pojasniti 5 mitova o Apple baterijama koji su potpuno netačni i o kojima odavno više ne morate brinuti.

Čini se da svaki put kada pogledao u komentare ili na Facebook strani, neko uviek ima neki problem sa baterijom ili ima neko narodno rešenje kako produžiti njen radni vek. Iako su neke od tih metoda tačne, često su potpuno netačne jer su nastale još prije 10 ili više godina u nekim drugim uslovima testiranja veka trajanja baterija.




Jedno je sigurno, baterije nikada dosta! Kako god Apple dodaje nove funkcije na iPhone, tako se nama uvek čini da baterija kraće traje, iako je to po svim testovima potpuno netačno. Baterije novih uređaja uvek traju duže ili isto, čak i sa svim novim funkcijama, samo što u većini slučajeva mi koristimo uređaj sve više.

1. mit: Baterija mora biti do kraja ispražnjena prije nego što je ponovno stavite na punjenje

Ovaj mit srećemo najčešće. Pre smo imali takozvane glupe baterije. Glupe zato što su znale da zaborave koliki im je kapacitet, pa ako ih punite na pola one zaborave da to nije ceo kapacitet, pa se onda i gase na pola. Da bi se rešili ovog problema trebali biste istrošiti bateriju nekoliko puta do kraja i onda je napuniti do 100%, kako bi se baterija probudila iz kome i setila da ima više kapaciteta nego što misli. Ovakve su bile Nikl-Kadmium ili Nikl-Metal Hydrid baterije, ali one se više ne koriste u pametnim telefonima.



iPhone i većina modernih uređaja koriste Litium-Ion baterije koje nemaju ovaj problem sa kapacitetom. I sam Apple kaže:

Punite Apple litium-ion baterije kad god hoćete. Nemate potrebe da čekate da se isprazni do kraja. Litium-ion baterije rade po broju ciklusa pražnjenja. Jedan ciklus pražnjenja je završen kada potrošite 100% kapaciteta. Ali ne 100% od jednom ili iz jednog punjenja. Npr, ako jedan dan potrošite 75% baterije pa je napunite preko noći a drugi dan potrošite još 25% to se računa kao jedan ciklus pražnjenja. Ponekad jedan ciklus može da trajepar dana, a nekada možete potrošiti nekoliko ciklusa dnevno u zavisnosti koliko koristite uređaj.

Znači jedno punjenje nije jedan ciklus. Jedan ciklus je kombinacija 100% pražnjenja s nekoliko punjenja. Sa litium-ion baterijama kapacitet baterije se pomalo smanjuje s brojem ovih ciklusa. Zato iPhone koji je star 2 godine nema isti kapacitet kao novi iPhone, nego nekih 80%. Prema izjavama stručnjaka, Applove litium-ion baterije su jedne od najboljih na tržištu što se tiče zadržavanja kapaciteta nakon velikog broja ovih ciklusa. Zato nije čudno da vidimo iPhone star 4-5 godina sa istom orginalom baterijom koji još uvijek radi, ali naravno sa manjim kapacitetom. Ako imate stariji uređaj, najbolje vam je da zamjenite bateriju, a tada će vam kapacitet biti kao na novom uređaju.

S obzirom da nakon svakog ciklusa baterija radi malo slabije, ponekad je potrebno isprazniti bateriju do kraja kako bi software saznao novi kapacitet. Recimo svakih 6 meseci, ali to će se desiti i bez brige i razmišljanja o tome. Ovo je nepotrebno na novijim uređajima, jer oni u sebi imaju softver koji pravi kalibraciju trajanja baterije sam od sebe. Jednom rečju, ne praznite bateriju do kraja i ne razmišljajte kad je punite. Punite je kad vam je to potrebno. Neće biti nikakve razlike!




2. mit: Punjenje baterije preko noći ili na duže vrijeme nakon što je 100% puna, smanjuje kapacitet i uništava trajnost baterije

Ovo je takođe bilo tačno i još uvek je tačno za neke uređaje ali ne Apple. Neke starije baterije, pa čak i neke litium-ion baterije ranih generacija su se mogle prepuniti, previše ugrejati i umreti pre nego što bi trebale.

Već godinama Apple koristi pametne punjače koji prestaju da pune bateriju nakon što je 100% puna.

Ovo je uvedeno na Apple laptopovima pre 10 godina, iako danas većina laptopova koristi istu tehnologiju. To je takozvano cureće punjenje. Baterija se puni do 100%. Punjač prekida punjenje na 100%. Kada baterija padne na 99% punjač je dopuni do 100% i tako ceu noć, odnosno onoliko dugo koliko je baterija na punjaču.



Kada čujete novosti o baterijama koje su se pregrejale i eksplodirale, u većini slučajeva se radi o uređajima koji su postavljeni na mesta na kojima ne mogu da se normalno hlade ili se koristi loš punjač koji ne radi kako bi trebao.

Kad smo već kod punjača baterija.

3. mit: Uvek morate koristiti Apple punjače, inače ćete uništiti bateriju

Naravno da će Apple ili bilo koja druga kompanija reći da koristite njihove punjače. Jer, ako vam se pokvari orginalni punjač, zašto ne biste dali Appleu umesto nekome drugome $20 - $50 za novi? Ali ako pogledate zvaničnu Apple stranicu ili uputstvo za korištenje, videćete da je “preporučeno” koristiti original Apple punjače.

Moderni USB punjači se prave po standardu USB punjenja koji dozvoljava određeno odstupanje voltaže i amperaže od orginala, ali u većini slučajeva vam ovo neće uništiti bateriju nego samo usporiti ili ponekad ubrzati punjenje. Tako na primer, iPad punjač će napuniti iPhone brže nego orginalni iPhone punjač, ali ovo važi i za punjače koji nisu od Applea.

Ali ne zaboravite, iPhone je dovoljno pametan da uzima samo onoliko struje ili napona koliko mu je potrebno, a ne koliko mu punjač šalje.



Znači, ako koristite Appleov punjač ili neki punjač od poznate kompanije kojoj verujete (Belkin, Anker...), onda ne morate da brinete o ovome.

Sa druge strane, ako kupite punjač od neke kompanije za koju nikada niste čuli, koja postoji par meseci i nema ni profesionalnu i poštenu internet stranicu ili kinesku kopiju, sami ste krivi što ste kupili “mačka u vreći”.

Istražite malo po netu pre nego što kupite punjač. Naći ćete milion recenzija o punjačima. Ovde vrijedi ona stara, “Koliko para, toliko muzike”.

4. mit: Zatvaranje Aplikacija u Swticheru poboljšava trajnost baterije

Istina je upravo suprotna u većini slučajeva, a evo i zašto. Svi većinom gledamo pametne telefone kao male mini kompjutere. Ako imate 10 aplikacija otvorenih u isto vreme, baterija na laptopu će vam trajati kraće. To zvuči normalno i jeste tako. Na sreću, iPhone ne radi na isti način kao laptop.

Štaviše, kada pritisnete Home dugme i aplikacija više nije vidljiva na zaslonekranu, iOS automatski aplikaciju stavlja na pauzu. Odnosno, aplikacija ostaje u RAM memoriji, ali ne koristi CPU i praktično je ugašena što se tiče baterije. Kada zatvarate aplikacije putem nekog tweka ili jednu po jednu, za to koristite CPU i ekran, što vam ustvari troši više baterije nego da ste aplikaciju ostavili u pozadini. Isto tako, kad vam treba ponovo, aplikacija se mora učitati ponovno u radnu memoriju, što koristi CPU i troši još više baterije.



Znači, zatvaranje aplikacija u pozadini je potpuno nepotrebno, osim ako ste OCD i ne volite da gledate više of par aplikacija u switcheru. Neki ljudi u backgroundu imaju svaku aplikaciju koju su otvorili od kada su kupioli iPhone.

Izuzetak: Neke aplikacije, naručito za komunikaciju i društvene mreže, koriste takozvani “background app refresh”. On dozvoljava aplikacijama da rade u pozadini. Ova vrsta aplikacija bi i te kako mogla trošiti bateriju. Zato, umesto da ih zatvarate da biste uštedeli na bateriji, isključite pozadinski rad u podešavanjima i više o tome ne razmišljajte.

To možete isključiti tako što odete u Settings > General > Background App Refresh > “isključi”.

Ako niste sigurni koje aplikacije rade u pozadini, to možete lako da vidite tako što odete u Settings > Battery, pa pričekate dok se aplikacije izlistaju na dnu i kliknete na ikonu sata u gornjem desnom uglu ekrana.



Ovo će vam pokazati koliko aplikacije rade u pozadini, a koliko su na ekranu. U nekim situacijama ćete videti da na primjer Facebook Messenger, Skype ili WhatsApp rade više u pozadini nego što ih koristite na ekranu i polako vam troše bateriju bez potrebe.

Osim toga, kako biste smanjili trošenje baterije, možete ugasiti nepotrebna obaveštenja. Ne samo da su dosadne i nepotrebne, nego vam bez veze troše više baterije svaki put kad se ekran upali.

5. mit: Gašenje Bluetootha, WiFi i GPS lokacijskih servisa osigurava trajnost baterije

Ovo je nekad pomagalo i još uvek pomaže na nekim starijim uređajima sa starijom i lošom baterijom.

Međutim, prema istraživanjim, od iPhonea 5s pa na dalje gašenje ovih servisa vam vrlo malo pomaže. Puno manje nego što mislite, jer su ovi čipovi optimizovani na minimalno korišćenje baterije.



Tako na npr, lokacijske usluge koriste manje od 1% baterije jer ne može svaka aplikacija da pali GPS kad god želi, nego kada iOS zatraži lokaciju, a ista se deli sa svim aplikacijama koje koriste ili žele da znaju lokaciju. Znači samo jednom za sve aplikacije, a ne kad god one to hoće.

Ako želite da smanjite i optimizujete i taj 1% onda u podešavanjima iOSa možete aplikacijama da ograničite pristup lokacijskim uslugama. Štaviše, većini aplikacija lokacijske usluge nisu ni potrebne, a svaka aplikacija ih ima. Uglavnom kako biste znali ge ste i servirali vam bolje reklame ili prodali nešto na osnovu vaše lokacije. Ako nije neka vrsta karte ili aplikacija koja vam prati trčanje i slično ili prognoza vremena, slobodno pogasiti pristupe da ne razmišljate o njima i tome koliko vam troše baterije.

Pristupe lokaciji možete da izgasite u Settings > Privacy > Location Services i podesite da mogu da ih koristite samo kad su upaljene ili nikada.



Testovi su pokazali da gašenje svih radija (celularnu antenu, bluetooth, WiFi, Location servis i GPS) stavljajući iPhone u Airplane mode, štedite nekih 25-30 minuta rada na dan, a čine iPhone neupotrebljivim.

Ako imate noviji uređaj, i treba vam više baterije stavite iPhone u Low Power režim i to je to (Settings > Battery).

Još jedan dodatak ovome. Iako ove antene ne koriste puno baterije, postoji jedan specifičan slučaj kada je koriste puno više nego što je to normalno, a to je ako živite na lokacijama gde se ove antene ne mogu spojiti s mrežom zato što ste pod zemljom, u podrumu ili na lokaciji na kojoj vam je pristup mreži otežan. Ako vam iPhone stalno traži vezu, i nikako ne može da se spoji, ili se prebacuje sa 3G, na 4G pa na LTE radi slabog signala, onda će vam to potrošiti dosta baterije. Ako se spajate na slabu WiFi mrežu, iPhone će povećati potrošnju baterije kako bi WiFi antena dobacila dalje, te će vam to trošiti više baterije i slično. Ovo lako možete da primetite ako vam je nakon 60 minuta potrošeno više od 60% baterije, a niste ni koristili telefon.

Ne zaboravite, najviše baterije vam troši CPU pod naporom i ekran. Znači igranje igara, 4K video snimanje i editing i slično. Ako želite da uštedite bateriju za kasnije, stavite telefon u džep dok vam ponovo ne zatreba.

Znate li vi još neki mit koji često čujete a nije obrađen u ovom postu? Javite nam u komentarima. Ako smatrate da je ovaj članak koristan, podjelite ga sa prijateljima ili ljudima kojima bi mogao dobro doći. Jer baterije nikad dosta... :)

Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: omizio

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: