Pronađi članak:

17. 5. 2017.

Apple podneo zahteve za nove patente: iPhone 8 i Siri zvučnik



U poslednjih 24h Apple je podneo zahtev koji se odnosi na patente za dve tehnologije, a obe su vrlo slične vestima koje trenutno imamo o iPhone-u 8 i Siri zvučniku. U pitanju su patenti za iPhone ekran bez ivica, Touch ID koji je ugrađen u ekran i cilindrični Siri zvučnik sa ekranom.

Tokom proteklih godina nikada nije bilo toliko informacija o Apple-ovim proizvodima kao ove, a ludilo tek treba da uhvati zamah što se više budemo približavali datumu WWDC-a. Phil Schiller je u jednom intervjuu govorio o glasovnom asistentu u kući što je u smislu nadolazeće konferencije koja će biti održana narednog meseca, znak sam po sebi. Po tradiciji, kao i svake prethodne godine, svakoga dana saznamo ponešto novo, procuri neka poverljiva vest, a ni fotografije ili skice prototipova nam nisu strane. Neke od tih informacija možemo uzeti zdravo za gotovo, iako još uvek ne znamo ništa u potpunosti.






Apple je predao dva zahteva za patent u toku jučerašnjeg dana. Jedan koji se odnosi na Siri zvučnik i drugi koji je vezan za iPhone. Opisi patenata se zaista ne razlikuju značajno od opisa i glasina koje smo mogli da čitamo mesecima unazad.

Siri zvučnik

Kako vreme odmiče, na tržištu se pojavljuje sve više konkurentskih kompanija sa gomilom novih uređaja koji dele istu funkciju. Zadatak Apple-a je da što pre odgovori na zadati izazov, osim ako čelnici kompanije imaju želju da zaostaju za drugim kompanijama. Uvek kada pričamo o ovoj temi, saglasni smo u tome da će kod ovog patenta činjenica da poseduje dobar hardver biti najmanje značajna. Suština će biti u softveru. Apple je imao patent vezan za to, u kom su integrisali Siri u Messages, a cilj je bio da osim prosečnog nivoa usluge koju trenutno pruža Siri, stvore sveobuhvatnog asistenta.



Dokumentacija koja je predata je bazirana isključivo na hardveru. Predata je pod nazivom “elektronski uređaj sa radijalno raspoređenim komponentama”. Hardver koji je opisan u patentu, u pogledu dizajna dosta podseća na Mac Pro. S tim da bi Apple dodao touch ekran, mikrofon, zvučnik, akcelerometar, žiroskop i druge senzore u taj cilindrični uređaj. Sve to bi bilo pokriveno sa dizajnerskim rešenjem koje nam je poznato od Mac Pro-a.

Čak bi i proizvodni proces oba ova proizvoda mogao da bude sličan. Siri zvučnik bi mogao da funkcioniše kao centralni uređaj i mogao bi da bude povezan sa određenim funkcijama Apple TV-a. Upućeni izvori procenjuju da bi ovaj proizvod mogao da bude predstavljen na WWDC-u u junu. Ukoliko bude tako, mogao bi da dobije i AirPlay podršku, uobičajeni Apple procesor A-serije i naravno W1 čip koji je predstavljen prošle godine. Ako bi Apple to sve predstavio u ovom obliku, verovatno bismo ovaj zvučnik obožavali, bar zbog dizajna.



iPhone 8

Pre nekoliko dana, imali smo priliku da se upoznamo sa najnovijim modelom Apple-ovog najvećeg rivala, Samsung-ovim Galaxy S8 bez ivica, što se ispostavilo kao sjajna ideja. U patentu stoji da su ivice smanjene da bi veći ekran mogao stati u kućište koje je manje veličine. Na taj način, čak ni Plus modeli ne bi izgledali veliko, pa ne možemo da dočekamo da vidimo uređaj koji će Apple da predstavi na jesen. Prema prvim informacijama koje smo dobili, čitav proces je sa sobom povlačio određene probleme, kao što je na primer, implementacija ID uređaja ispod ekrana.



Upravo integracija čitača otisaka prstiju ispod ekrana se i navodi kao druga stavka ovog patenta kompanije iz Kupertina. Takvim patentom bi im pošlo za rukom ono, što nikome u tom obliku nije. Čak i na Samsung-ovom najnovijem telefonu, ovaj senzor je smešten na poleđini uređaja odmah pored kamere. Ipak, u zahtevu za patente nema ničega o bežičnom punjenju, pa ne bi čudilo da je zahtev za to već predat.

Tamo gde je senzor otiska prsta ugrađen u uređaj ili u uređaj za napajanje, poželjno je da se proces provere autentičnosti sprovede što je moguće brže i efikasnije. Drugačije rečeno, u nekim slučajevima bi bilo nepoželjno da korisnik sprovodi autentifikaciju prilikom svakog zasebnog koraka neke operacije kao što je, primera radi, tranzicija između zadataka ne bi li se sprovelo utvrđivanje autentičnosti.



Kao što imamo običaj da kažemo kada pišemo o patentima, reći ćemo i sada. Sadržaji koji su opisani u patentima ne znače uvek i finalnu funkciju samog uređaja. Ipak, očekujemo da će se ovi patenti pojaviti pre ili kasnije u toku godine, s obzirom da su informacije koje su se našle u njima u potpunosti potkrepljene vestima koje su objavljivane mesecima unazad.

Još novosti u vezi iPhone-a 8 možete pronaći u našoj galeriji.

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: