Pronađi članak:

29. 6. 2017.

Prednost od 5 GB RAMa nije dovoljna da Android nadmaši iOS



Korisnik sa YouTube kanala EveryThingApplePro odlučio je da istraži kako više od 6 meseci star iPhone 7 sa 3GB RAM-a može da se nosi sa sadašnjom top kategorijom Android telefona koji imaju isti instalirani RAM (8GB) kao i MacBook Pro.

Protivnik iPhone-a u ovom testu brzine bio je model OnePlus 5. Taj Android uređaj iz top kategorije, lansiran ovog meseca, ima neke poprilično brutalne specifikacije: dizajneri su stavili RAM od 8GB (!) u modele sa kapacitetom memorije od 128GB i 8-jezgrenim Snapdragon 835 procesorom.




Gledajući ove impresivne podatke, može izgledati i malčice nepravedno da se OnePlus 5 upoređuje sa više od 9 meseci starim iPhone-om 7 Plus, koji ima 4-jezgreni procesor i 3GB RAM-a. Mada, kako već znamo, na ovakvim testovima mnogo su bitni i operativni sistem, optimizacija tog sistema, upravljanje memorijom, i sva druga unapređenja. A da ne pominjemo da iOS sigurno vodi u svim tim aspektima.



Upravo to smo saznali i na testu. YouTube ispitivač nije bio toliko zainteresovan za benchmark rezultate testova performansi, koliko za praktičnu upotrebu. Zato je otvorio mnogo aplikacija na glavnim ekranima oba uređaja i merio koliko vremena je potrebno svakom uređaju da pokrene sve aplikacije. Prve aplikacije bile su one lakše, kao što su Camera ili Instagram, ali kasnije smo stigli do onih kao GTA ili 4K video zapis.

Oba uređaja bila su podjednaka u početku, ali aplikacije koje zahtevaju više prostora, posebno igrice, bile su jednostavno previše za OnePlus 5, pa ga je iPhone 7 pretekao do kraja testa. Okej, ali pravo pitanje je šta se dešava kada želimo da te iste aplikacije otvaramo iznova i iznova iz memorije. Odgovor je veoma prost: ništa posebno. iPhone 7 Plus sa 3GB RAM-a uspešno je nastavio rad sa svakom aplikacijom, tamo gde je stopirana tokom testa. Moramo napomenuti da OnePlus 5 ovde takođe nije imao nikakve probleme.



Ukratko, iPhone 7 Plus pobedio je svog Android izazivača za ceo jedan minut na kraju testa (2:10 protiv 3:21), što je značajna razlika. Radi pravednosti, moramo dodati da se OnePlus 5 pokazao jednako dobro kao i iPhone 7 Plus u određenim delovima testa (kao restartovanje uređaja, skeniranje otisaka prstiju, otvaranje pojedinačnih aplikacija), a bilo je i aspekata gde je bio mnogo bolji od iPhone-a. Nema sumnje da je OnePlus 5 odličan Android telefon, i test nije pokazao ništa što prkosi toj tvrdnji.

Ovde je zapravo zaključak da je iOS ekstremno dobro optimizovan sistem koji može da postigne iste rezultate sa 4-jezgrenim procesorom i 3GB RAM-a, kao i ne baš dobro optimizovani sistem sa 8 jezgara i 8GB RAM-a.

Kad sve to uzmemo u obzir, zaista se radujemo budućnosti i nadamo se da će novi iOS biti odlično optimizovan, a ne samo opremljen mnogim novim funkcijama.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:

Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: