Pronađi članak:

24. 6. 2017.

Ravni ili skeuomorfni dizajn?



Od dolaska Jony Ive-a u Apple i njegove vladavine iOS-om, promenjen je skeuomorfni dizajn. Pitanje se stalno ponavlja: koji dizajn je bolji? Direktor softvera, Scott Forstall, takođe se pridružio bitci u intervjuu.

Apple-ov bivši potpredsednik i vođa tima koji je stvorio iOS, Scott Forstall, prvi put posle odlaska iz Apple-a je javno pričao o svom radu na iPhone-u. Iako više ne radi za Apple, mislimo da je doživotno obavezan na strogu tajnost, tako da nije odao nikakve bitne tajne, već je pričao iz čiste nostalgije. Srećom, prvi novinar postavio je pitanje Forstall-u koje sve nas zanima:




Koji je bolji, njegov skeuomorfni dizajn ili ravni dizajn Jony Ive-a?



Naravno, ovaj intervju bio je previše pristojan i formalan da bi neko odmah postavio to pitanje, ali novinar ga je odveo u tom smeru. Prvo pitanje je bilo:

Pretpostavljajući da trenutno koristite iPhone, da li vam se dogodi da ponekad odmahnete glavom na nešto? Ako je tako, na šta?

Novinar koji je navikao na politički korektne i pažljive izjave Tim Cook-a pomislio bi da će Forstall jednostavno preskočiti pitanje ili reći nešto bezvezno poput “O, ja volim iPhone, sve je super!”. Ali, odgovorio je prilično iskreno.

To mi se događa sve vreme. Ako ste dizajner, ako vam je stalo do dizajna, ne možete ići kroz nijedan deo svog života, a da ne odmahnete glavom i pomislite kako je to moglo i bolje da se uradi. Mislio sam to i za naš dizajn, čak i za prvu verziju. Drugu verziju uvek osmislite bolje.



Ali novinar, Markoff, nije ga ostavio na miru.

“Pre nekih 5 ili 6 godina, možda i više, skeuomorfni dizajn bio je super kontroverzan. Što sada mislite [o tome]?” – pitao je Markoff.

Forstall je odgovorio prilično pošteno.

Nikada nisam čuo za pojam skeuomorfizam, čak godinama nakon što smo napravili prvi iPhone, i prvi put… Mislim, to je užasna reč! Zvuči kao nešto [nečujno] ili kao da nešto modifikujete, zvuči neprirodno, jednostavno – zvuči užasno! Kada gledam dobar dizajn, kada tražim dobar dizajn, tražim nešto što je lako za upotrebu. Pristupačno. Prijateljski. Nešto što možete da koristite bez priručnika. Zabavno je.



Ako pogledate dizajn koji smo napravili u Apple-u, pričali smo o foto-ilustrativnim, metaforičkim dizajnima. A oni su bili deo Apple dizajnerskog smisla Steve Jobs-a još od originalnog Mac-a, ako ne i ranije. Originalni Mac imao je radnu površinu i foldere koji su izgledali vrlo slično radnoj površini na kojoj je Mac stajao. Tako smo se vodili tim filozofijama dizajna. To ne znači da nam se sviđao baš svaki njegov segment. To ne znači da se meni sviđao svaki segment. Definitivno ima stvari koje su mi se sviđale manje od drugih. Ali napravili smo te dizajne koji su funkcionisali. A kako smo znali da funkcionišu? Trebalo je samo da vidite ljude kako ih koriste.

Forstall je zatim citirao dva e-maila koja su poslali korisnici, jedan koji je opisao kako dvogodišnja devojčica može intuitivno da koristi iPad, a drugi je opisao kako je 99-godišnja starica koristila iPad za čitanje e-knjiga kroz katarakte i tipove limerike (besmislene pesme od pet redova) koristeći on-screen tastaturu uprkos artritisu.

Znali smo da radimo stvari kako treba sa dizajnom korisničkog prikaza. Tim je bio neverovatan i znali smo da radimo nešto dobro.



Ovo je Forstall-ov odgovor na veliko pitanje. Nije rekao ništa loše o Apple-ovim dizajnerima, ali definitivno se nije pokajao za svoju odluku i korišćenje skeuomorfnog ”foto-ilustrativnog, metaforičkog” dizajna.

Tako da je odluka ostala na nama, korisnicima. Koji izgleda lepše – Forstall-ov foto-ilustrativni, metaforički, ili Jony Ive-ov ravni dizajn?

Pročitaj još:




Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: imagazin

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: