Pronađi članak:

29. 7. 2017.

Novi slušni implanti emituju zvuk direktno sa iPhonea



Apple se udružuje sa kompanijom Cochlear koja proizvodi medicinska pomagala, kako bi proizveli prvi slušni implant koji će moći da emituje zvuk direktno sa iPhone, iPad i iPod touch uređaja, prenosi CNN.

Slušni implant Cochlear Nucleus 7 dobio je u junu dozvolu američke agencije za hranu i lekove.

Apple je prethodnih godina sarađivao i sa drugim proizvođačima medicinskih pomagala, poput GN ReSounda, na razvoju slušnih aparata kompatibilnih sa iOS operativnim sistemom.

Na tržištu je trenutno više od 50 slušnih aparata koji rade sa iPhoneom. Savremeni aparati omogućavaju osobama oštećenog sluha da lakše podešavaju svoje aparate koristeći telefone.

Slušni implanti razlikuju se, međutim, od slušnih aparata. Cochlear impanti namenjeni su osobama sa ozbiljnim oštećenjem sluha i koriste se onda kada slušni aparati nisu dovoljni da pomognu.

Slušni apratati pojačavaju zvuk, dok impanti direktno stimušlišu nerve za sluh. Unutrašnji deo implanta hirurški se smešta ispod kože, iza uha korisnika, dok se spoljni deo gotovo ne razlikuje od tradicionalnih slušnih aparata.


Cochlear Nucleus 7 uparen je sa iOS uređajima kombinacijo Bluetootha i Appleovog protokola razvijenog posebno za osobe oštećenog sluha.

Jednostavne komande, poput podešavanja zvuka i proveravanja baterije, obavljaju se na iOS spravama bez potrebe za posebnom aplikacijom. Za naprednije funkcije, poput pronalaska implanta u slučaju da se izgubi, koristi se posebna Cochlear aplikacija.




Ranije se telefon signala mešao sa zvučnim aparatima, proizvodeći zvuke visoke frekvencije u uhu korisnika. Slušanje muzike takođe je bilo komplikovano budući da su korisnici morali da nose slušalice istovremeno sa slušnim aparatom.

Očekuje se da će se novi slušni implanti na tržištu SAD i Kanade pojaviti u septembru, a cena uređaja još nije objavljena.

Procene Svetske zdravstvene organizacije su da na svetu živi oko 360 miliona ljudi oštećenog sluha, od kojih su 32 miliona deca.

Pročitaj još:



Saznajte sve o novim Apple proizvodima:


Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: iclarified

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: