Pronađi članak:

31. 5. 2015.

Google Photos: Čuvajte sve svoje fotke i video zapise besplatno [DOWNLOAD]



Osim kratkog trajanja baterije, jedan od najvećih problema većine korisnika mobilnih uređaja je prostor, odnosno mala količina memorije za multimediju koja im je dostupna.

S obzirom na da veliki broj pametnih telefona nema dodatno mesto za memorijske kartice, korisnicima je dostupno najčešće 16GB (nekad i samo 8GB) memorije, što se jako brzo popuni instaliranjem aplikacija, i snimanjem fotografija i videozapisa.




Reešenje za ovaj problem leži u cloud servisima, odnosno servisima za upload podataka na koji se sadržaj prebacuje pa mu se može pristupiti s bilo kojeg uređaja (potrebna je, naravno, internet veza), ali i ti servisi imaju ograničenje prostora. Korisnicima je najčešće besplatno dostupno 5 do 15GB prostora (Flickr npr. nudi čak 1TB prostora), a za veću količinu prostora potrebno je platiti određenu svotu novca.

U Google-u su odlučili da reše ove probleme korisnika pa su predstavili servis Google Photos koji je dostupan na webu i kao aplikacija za iOS (i Android), a korisnici će na njega moći uploadovati neograničenu količinu fotografija i video zapisa. Određena ograničenja vezana za veličinu uploadovanog sadržaja postoje u smislu da će fotografije moraju biti do 16MP, a video do 1080p (što je više nego dovoljno za prosečne korisnike). Sadržaj koji je u većoj rezoluciji smanjiće se kako bi odgovarao ovim uslovima.


Upload fotografija i video zapisa veće rezolucije i dalje je moguća, ali korisnici će besplatno moći da uploaduju maksimalno 15GB ovakvog sadržaja. S opcijom neograničenog uploada podataka Googleovci žele da ovaj servis postane 'dom za sve fotografije i videozapise', odnosno 'sigurno i privatno mesto za čuvanje životnih trenutaka', a Google Photos automatski će bekapovati sadržaj sa računra, telefona i tableta.

Iz ove kompanije napominju kako se fotografije otvaraju brzo 'kao da su se nalaze lokalno', njihovo pretraživanje je jednostavno i brzo, a od njih je moguće stvarati kolaže i animacije sa soundtrackom. Naravno, sav će se ovaj sadržaj moći jednostavno deliti putem društvenih mreža i putem Bluetootha sa drugim mobilnim uređajima, odnosno putem e-maila kao poseban link na kojem će se moći pregledati.

Biće zanimljivo videti odgovor konkurencije, odnosno hoće li popularni Dropbox i Appleov iCloud nakon Googlea povećati količinu dostupnog prostora za upload i backup sadržaja.




Još zanimljivih aplikacija možete pronaći u našoj galeriji.

Pogledajte šta nam sve donose najnoviji Apple poroizvodi:



Ako želite da pratite dešavanja iz Apple sveta, dodajte nas na Facebook-u, pratite na Twitter-u i dodajte u svoje krugove na Google+ mreži.

izvor: zimo

Нема коментара:

Постави коментар

Cenimo tvoj komentar!

Pročitaj još: